Petržel zahradní znali už staří Řekové a Římané, pochází ze Středomoří. V kuchyni má hojné využití – do polévek, omáček, sekaných mas, dušených a pečených mas, drůbeže, tvarohových pomazánek, salátů, přidává se k bramborům, rýži nebo těstovinám.
Ve 100 g čerstvé natě má 81 g vody, 108 mg draslíku, 23 mg vápníku, 12 mg fosforu, 5,2 mg hořčíku, 1 mg železa, síru a další prvky, 170 mg vitaminu C, vitaminy B, provitamin A, sacharidy, vlákninu a karoten.
Účinky:
- močopudná
- snižuje krevní tlak
- zvyšuje napětí hladkého svalstva dělohy, střev a močového měchýře
- zlepšuje chuť k jídlu
- žlučopudná
- reguluje menstruační cyklus
- zlepšuje zrak, šeroslepost (noční vidění)
- zlepšuje dásně při paradentóze
Tato sekce je nyní zamčená.
- Pokud nejste členy programu 21 dní pro život, vstupte do něj zde.
- Pokud již jste členy programu 21 dní pro život, přihlaste se zde.