Celer naťový neboli Miřík vonný pochází z přímořských bažinatých oblastí Evropy, Asie a Afriky. Znaly ho i v antice. Do Evropy se však dostal až v 17. a 18. století. V kuchyni se používá nať nebo bulva, a to do polévek, zapékaných zeleninových pokrmů, na brambory, do gulášů a omáček.

Obsahuje 10 různých aminokyselin, značné množství vitaminu C (až 100 mg ve 100 g), vitaminy skupiny B, hodně draslíku, vápníku, železa a i sodíku, další silice a organické kyseliny.

Účinky:

  • močopudný
  • při chorobách ledvin
  • podporuje trávení
  • protizánětlivý
  • vhodný pro diabetiky a revmatiky
  • posiluje nervovou soustavu, uklidňuje spánek (čaj)

Tato sekce je nyní zamčená.

  1. Pokud nejste členy programu 21 dní pro život, vstupte do něj zde
  2. Pokud již jste členy programu 21 dní pro život, přihlaste se zde.

 
« Kopr Petržel »

© 2014-2024, 21 RESTART - vitalita, energie a zdravý životní styl

Realizace: CCN plus s.r.o.