Celer naťový neboli Miřík vonný pochází z přímořských bažinatých oblastí Evropy, Asie a Afriky. Znaly ho i v antice. Do Evropy se však dostal až v 17. a 18. století. V kuchyni se používá nať nebo bulva, a to do polévek, zapékaných zeleninových pokrmů, na brambory, do gulášů a omáček.
Obsahuje 10 různých aminokyselin, značné množství vitaminu C (až 100 mg ve 100 g), vitaminy skupiny B, hodně draslíku, vápníku, železa a i sodíku, další silice a organické kyseliny.
Účinky:
- močopudný
- při chorobách ledvin
- podporuje trávení
- protizánětlivý
- vhodný pro diabetiky a revmatiky
- posiluje nervovou soustavu, uklidňuje spánek (čaj)
Tato sekce je nyní zamčená.
- Pokud nejste členy programu 21 dní pro život, vstupte do něj zde.
- Pokud již jste členy programu 21 dní pro život, přihlaste se zde.