Meduňka lékařská pochází ze Středomoří a byla známá již v antice. Do střední Evropy ji přinesli zřejmě mniši karmelitáni ve 13. století. V kuchyni se využívá k rybám, zvěřině, kuřatům, přidává se do rajčatových pokrmů, do polévek a do dušených a zapékaných zelenin, také k aromatizování jablečných kompotů a pudinků. Listy obsahují ve 100 g až 150 mg vitaminu C, mnoho karotenu aj.
Účinky:
- podporuje trávení
- uvolňuje křeče střev
- působí proti nadýmání
- čaj celkově zklidňuje, vhodný při poruchách spánku
- uplatňuje se jako sedativum při žaludeční neuróze, bušení srdce, srdeční arytmii
- vhodná při nervové vyčerpanosti, nespavosti, mírné úzkosti a lehkých depresivních náladách
Tato sekce je nyní zamčená.
- Pokud nejste členy programu 21 dní pro život, vstupte do něj zde.
- Pokud již jste členy programu 21 dní pro život, přihlaste se zde.