Meduňka lékařská pochází ze Středomoří a byla známá již v antice. Do střední Evropy ji přinesli zřejmě mniši karmelitáni ve 13. století. V kuchyni se využívá k rybám, zvěřině, kuřatům, přidává se do rajčatových pokrmů, do polévek a do dušených a zapékaných zelenin, také k aromatizování jablečných kompotů a pudinků. Listy obsahují ve 100 g až 150 mg vitaminu C, mnoho karotenu aj.

Účinky:

  • podporuje trávení
  • uvolňuje křeče střev
  • působí proti nadýmání
  • čaj celkově zklidňuje, vhodný při poruchách spánku
  • uplatňuje se jako sedativum při žaludeční neuróze, bušení srdce, srdeční arytmii
  • vhodná při nervové vyčerpanosti, nespavosti, mírné úzkosti a lehkých depresivních náladách

Tato sekce je nyní zamčená.

  1. Pokud nejste členy programu 21 dní pro život, vstupte do něj zde
  2. Pokud již jste členy programu 21 dní pro život, přihlaste se zde.

 
« Petržel Rozmarýna »

© 2014-2024, 21 RESTART - vitalita, energie a zdravý životní styl

Realizace: CCN plus s.r.o.