1. Jídlo je informace
2. Používejte zdravý "selský" rozum
Používejte jej stále. Pochybujte a polemizujte. Budete se setkávat s informacemi, které mohou být v naprostém rozporu s tím, co znáte, s tím, co se prezentuje a obvykle tvrdí. Možná budou dokonce v rozporu s vaší osobní zkušeností.
Vždy se zamyslete, kam vás daná zkušenost zavedla. U jídla platí, snad ještě více než kdekoli jinde, že co člověk to názor a zkušenost. Aby ne, jíme přece každý několikrát za den, což z nás bohužel nedělá specialisty. Za život průměrný Čech zkonzumuje kolem 86 505 jídel. To, že něco děláme často, ještě neznamená, že je to dobře.
Proto buďte kritičtí a současně otevření.
3. Nenechte se odradit okolím
Někdy může být v restauraci problém vybrat si jídlo dle zásad programu 21 dní pro život. Nedávno mi dcera po návštěvě restaurace s přáteli řekla: "No však jsi byl jediný, kdo chtěl něco jinak, to byla hrůza." Nebojte se odlišit a ano ve svém okolí možná budete považováni za podivíny. Na konci pogramu budete zažívat změnu, která rozhodně bude stát zato. Lidé se vás budou snažit zvyklat, zažili jsme i nástrahy v podobě pochutin, které byly účastníkům programu kladeny doslova pod nos.
Využijte komunity na Facebooku a dalších sítích, podporujte druhé a sami využijte podpory. Pokud získáte podporu i od nejbližších je to jenom dobře. Nenuťte však nikomu svoji cestu, doporučujeme nepřesvědčovat, pouze poskytnout informace. Svoji cestu si každý musí najít sám.
Proto se obklopte lidmi, kteří vám pomohou jít kupředu. Najděte podporu lidí, kterým záleží na zdraví tak jako vám. Zapojte se do podporující komunity. Rádi vás uvítáme i v naší skupině 21 dní pro život.
4. Budujte si návyky
Ne nadarmo se říká, že máme špatné stravovací návyky. V programu 21 dní pro život se naučíte návyky nové, a co je důležité, upevníte je, aby se staly vaší součástí a nemuseli jste nad nimi přemýšlet.
Znám to, po dobrém obědě či večeři musela přijít sladká tečka. Někdo to má spojeno s odpolední kávou. Díky změně stravy a fungování celého těla tyto potřeby vymizely. Návyky se změnily. Netvrdím, že nemám chuť například na zmrzlinu, nicméně dopad takových pochutin na aktuální stav vždy silně pocitím, a to si dám výrazně menší množství než dříve. S jídlem máme silně spojené emoce, na což také tvůrci reklam útočí. Dobré návyky vám pomohou udržet emoce spojené s jídlem pod kontrolou.
Podporujte a rozvíjejte takové návyky, které podpoří vaše cíle a udrží vás na cestě, kterou jste si zvolili.
5. Hledejte to, co je udržitelné
Program 21 dní pro život přináší způsob stravování, který je udržitelný. Nejedná se o módní vlnu či trend s krátkodobým efektem a následným návratem ke starým pořádkům. Klíčová je schopnost stravovat se daným způsobem dlouhodobě, bez pocitů hladu a strádání s maximálním pozitivním dopadem na naše zdraví. Nehledejte rychlá řešení. Jeden citát, který mě pobavil a přesně vystihuje pátou zásadu, pochází z jedné posilovny: "Za noc jste neztloustli, tak nečekejte, že to tady za hodinu shodíte."
Dbejte na to, abyste to, co děláte, vydrželi v dlouhodobém horizontu.
6. Zaměřte se na pokrok
Sledování pokroku je důležité, proto v rámci programu je hned několik nástrojů pro jeho sledování. Výjimku tvoří váha, tu sledovat nedoporučujeme. Zvažte se na začátku a poté nechte váhu stranou. Není totiž dobrým ukazatelem. Lepší je fotografie. Udělejte si foto před a po absolvování první 21 dní a klidně si udělejte fotku i v průběhu, např. každých 7 dní. Dalšími ukazateli jsou poté rozměry těla, procento tuku - ideálně podkožního a vicerálního a procento svalové hmoty. Využít můžete speciální váhy, služby fitness centrer atd. Pozornost budeme věnovat také našim pocitům.
Proto sledujte pokrok, kterého se vám během jednotlivých dní podařilo dosáhnout.
7. Buďte pozitivní
Pozitivní přístup je základ, proto se zaměřujte na to, co se vám podařilo. Zakažte si pochybování. Negativní myšlenky mají větší sílu nežli pozitivní, mají totiž evoluční význam. Náš mozek zveličuje negativní informace, protože mohly být důležité pro přežití. Martin Seligman, spoluzakladatel pozitivní psychologie uvádí poměr 3:1, tzv. Losadův poměr. Potřebujeme tři pozitivní informace na jednu negativní, abychom dopad negativní kompenzovali.
Proto využijte každý den v programu Pozitivní deník, který současně podpoří sledování vývoje vašeho pokroku.
8. Jezte skutečné jídlo
Jedno z pravidel, na které jsme v minulosti narazili zní: "Nejezte nic, co by vaše prababička nepovažovala za jídlo" a pochází od Michaela Pollana. Další pravidlo se může týkat počtu ingrediencí, které signalizují, že něco není v pořádku. Proto jedna z pouček říká, pokud něco z ingrediencí neumíte přečíst či vyslovit, pak to nejezte. A nebo lépe, co neumí přečíst žák první třídy, není jídlo. Osobně se držím zásady, že pokud si chystám jídlo, tak jen ze základních surovin, a nejlépe v podobě, jak je můžeme najít v přírodě, tzn. s minimálními úpravami nějakým zprostředkovatelem.
Proto pozor! Pokud něco vydrží klidně i rok a nezkazí se to, pak je to krajně podezřelé a k jídlu to nebude.
9. Buďte připravení
Nezdravé a nevhodné potraviny na nás číhají na každém rohu. Pro dnešní dobu je typické, že je nadbytek a většina řešení je instatních. Zvykli jsme si na ně. Zejména prvních 21 dní programu můžete pociťovat chutě občas zhřešit a porušit pravidla programu. Plánujte proto své jídlo, nečekejte až budete mít hlad a necháte se zlákat pachy linoucí se z blízkého fast foodu.
Proto mějte vždy po ruce připravenou zeleninu či ovoce nebo vodu, abyste se mohli napít a aktuální potřebu dokázali zvládnout.
10. Dejte jídlu význam, který si zaslouží
Jídlo bývalo pro naše předky něčím výjimečným. V době, kdy nebyl dostatek zdrojů, se často hladovělo, a proto příležitost se najíst vedlo k daleko větší pozornosti vůči jídlu. Dnes máme možnost zhltnout cokoli prakticky kdekoli. To vede k upevnění nevhodných stravovacích návyků na straně jedné, nižší pozornosti tomu, co skutečně jíme na straně druhé, a konečně i k tomu, že si kolikrát neuvědomíme kolik toho sníme.
Proto poskytněte jídlu pozornost, kterou si zaslouží a užijte si je.