Libeček lékařský je známý již ve starověku, v Persii, v našem prostředí zdomácněl v Podkrkonoší jako vopich a polévce z něj se říkalo vopiška. Jeho vůně je intenzívní. V kuchyni se používá do polévek, omáček, vaří se s bramborami. Také se přidává do tvarohových pomazánek, do rýže, do salátů, k masu a na sýry.
Účinky:
- močopudné
- vylučuje nežádoucí soli z organismu, hlavně chloridy
- léčí záněty dolních cest močových
- zlepšuje vylučování žluči
- při nachlazení rozpouští hlen
- podporuje střevní peristaltiku a působí proti nadýmání
- zlepšuje trávení a chuť k jídlu
- příznivě působí na nepravidelnou menstruaci
Tato sekce je nyní zamčená.
- Pokud nejste členy programu 21 dní pro život, vstupte do něj zde.
- Pokud již jste členy programu 21 dní pro život, přihlaste se zde.