Saturejka zahradní (další poddruh horská) je původem rostlina ze Středomoří, byla velmi oblíbená již ve starověku na hostinách římských císařů, za Alpami její pěstování rozšířili od 9. st. benediktýni, přičemž u nás se rozšířila od 11. století a rychle si získala významné postavení, které si ve staročeské kuchyni udržela velmi dlouho.
Její chuť je peprná, ale nedráždí žaludek. Jako koření ji přidáváme do luštěninových, slepičích i jiných masových a bramborových polévek, při přípravě zvěřiny, kuřat i kachen, na tučnější skopové i vepřové maso, do salátů, tvarohových pomazánek, zelených a rajských omáček nebo do zapékaných zeleninových pokrmů.
Účinky:
- udržuje zdravou hladinu cholesterolu a krevního cukru
- posiluje žaludek, uvolňuje křeče střev
- proti nadýmání
- ničí střevní parazity
- podporuje chuť k jídlu
- protivirová a antibakteriální
Tato sekce je nyní zamčená.
- Pokud nejste členy programu 21 dní pro život, vstupte do něj zde.
- Pokud již jste členy programu 21 dní pro život, přihlaste se zde.