Kopr vonný pochází z Orientu, Přední Asie a jižní Evropy, přičemž od 9. století se rozšířil v Evropě za Alpami. V kuchyni je vhodný do salátů, tvarohových pomazánek a bylinkových másel, do vaječných pokrmů, do smetanových polévek a omáček, ke kuřeti, k bramborám a k rýži.

Nať má vysoký obsah vitaminu C – až 240 mg a 13 mg provitaminu A ve 100 g. Dále obsahuje značné množství kyseliny listové, slizy, kumariny, vápník, draslík, fosfor a další prospěšné látky.

Účinky:

  • rozšiřuje cévy
  • snižuje krevní tlak, prokrvuje srdeční sval, dobré při léčbě anginy pectoris
  • zlepšuje zažívání
  • proti křečím střev a proti nadýmání
  • močopudný
  • podporuje sekreci mateřského mléka, kojené děti netrpí větry, lépe spí a jsou celkově klidnější
  • dezinfekční působení v oblasti močových cest
  • likviduje střevní parazity

Tato sekce je nyní zamčená.

  1. Pokud nejste členy programu 21 dní pro život, vstupte do něj zde
  2. Pokud již jste členy programu 21 dní pro život, přihlaste se zde.

 
« Yzop Celer »

© 2014-2024, 21 RESTART - vitalita, energie a zdravý životní styl

Realizace: CCN plus s.r.o.