Kopr vonný pochází z Orientu, Přední Asie a jižní Evropy, přičemž od 9. století se rozšířil v Evropě za Alpami. V kuchyni je vhodný do salátů, tvarohových pomazánek a bylinkových másel, do vaječných pokrmů, do smetanových polévek a omáček, ke kuřeti, k bramborám a k rýži.
Nať má vysoký obsah vitaminu C – až 240 mg a 13 mg provitaminu A ve 100 g. Dále obsahuje značné množství kyseliny listové, slizy, kumariny, vápník, draslík, fosfor a další prospěšné látky.
Účinky:
- rozšiřuje cévy
- snižuje krevní tlak, prokrvuje srdeční sval, dobré při léčbě anginy pectoris
- zlepšuje zažívání
- proti křečím střev a proti nadýmání
- močopudný
- podporuje sekreci mateřského mléka, kojené děti netrpí větry, lépe spí a jsou celkově klidnější
- dezinfekční působení v oblasti močových cest
- likviduje střevní parazity
Tato sekce je nyní zamčená.
- Pokud nejste členy programu 21 dní pro život, vstupte do něj zde.
- Pokud již jste členy programu 21 dní pro život, přihlaste se zde.