Jaké tuky bychom měli konzumovat a v jakém množství?
Tuky jsou nezbytnou a velmi důležitou součástí naší potravy. Neměli bychom na ně nikdy zapomínat a věnovat jim trochu více pozornosti, hlavně co se kvality týče. Tuky jsou součástí membrán našich buněk, stavební látkou pro hormony a některé vitamíny jsou rozpustné jen v tucích, konkrétně A, D, E a K. Nedostatek tuku ve stravě může vést k nedostatku těchto vitamínů. Mají ochrannou funkci a podílí se na termoregulaci organismu.
Tuky ve stravě se dělí na 3 základní skupiny
- Nasycené mastné kyseliny
- mono-nenasycené mastné kyseliny
- poly – nenasycené mastné kyseliny
Rozdělení typu: živočišné rovná se nasycené a rostlinné rovná se nenasycené mastné kyseliny opravdu neplatí. V kokosovém a palmové tuku najdete více nasycených mastných kyselin, než například v sádle a naopak v rybách najdete více poly-nenasycených mastných kyselin omega 3 než například v olivovém oleji.
Nasycené mastné kyseliny jsou ty, které jsou svými chemickými vazbami nasycené. Nemají proto potenci pro další chemické reakce v našem organismu. Přesto jsou pro náš organismus důležité a měli bychom jim věnovat 1/3 prostotu z celkového rozpočtu tukových kalorií.
Mono-nenasycené mastné kyseliny mají jednu nenasycenou vazbu a už se rády podílejí na různých chemických procesech v našem organismu. Najdete je převážně v rostlinných tucích (pozor jen v těch extra virgin), semínkách, ořechách, rybách. Opět bychom jim měli věnovat 1/3 našeho celkového rozpočtu.
Poly-nenasycené mastné kyseliny jsou nám všem známé dvě skupiny: omega 6 a omega 3 mastné kyseliny. Jelikož velmi rychle reagují, neměly by být používány v teplé kuchyni, ale spíše na ochucení salátů a smoothie ve studeném stavu. Z omega 3 MK vznikají látky, které chrání naše srdce a vaskulární systém. Mají protizánětlivý a antialergenní účinky. Z omega 6 MK vznikají látky, které naopak naše cévy zužují, krev spíše staví, podporují zánětlivé reakce v našem organismu a proto jsou velmi důležité při srážlivosti krve. Naše tělo potřebuje 5x více omega 6 MK než omega 3 MK. Problém je, že v naší společnosti není poměr těchto mastných kyselin 5:1 ale i 20- 50:1. Tento poměr negativně ovlivňuje náš kardiovaskulární systém a podporuje zánětlivé procesy.
Omega 3 MK najdeme nejvíce ve lněném oleji, oleji z vlašských ořechů, sójovém oleji a v oleji z pšeničných klíčků. Samozřejmě i v lněných semínkách a vlašských ořechách. Tučné ryby jako je losos, makrela, sardinky a tuňák patří mezi velmi vhodné zdroje omega 3 MK, protože lidský organismus je umí ještě lépe zpracovat než rostlinné omega 3 MK. Mým favoritem v této skupině je krillový olej.
Tato sekce je nyní zamčená.
- Pokud nejste členy programu 21 dní pro život, vstupte do něj zde.
- Pokud již jste členy programu 21 dní pro život, přihlaste se zde.