Hana Lang

nutriční terapeut a fitness trenér

Zdravá střeva - cesta ke zdraví

Naše střeva obsahují desetkrát více bakterií než je buněk v celém lidském těle. Špatným životním stylem a nezdravou stravou si nabouráváme vnitřní rovnováhu, což může vést k mnohým vážným onemocněním. K čemu v našich střevech dochází a jak nejlépe předcházet komplikacím?

Při příchodu na svět jsou naše střeva zcela sterilní, ale již během porodu a kojení dochází k jejich osidlování střevními bakteriemi. Na složení střevní mikroflóry se odráží už to, zda je dítě kojené nebo krmené náhradní výživou. U kojených dětí převažují bakterie produkující kyselinu mléčnou, díky čemuž dochází k zakyselení střevního prostředí a tedy k ochraně před patogenními bakteriemi.

Střevní mikroflóra vytváří naši imunitu

Zdravá střevní mikroflóra dospělého jedince se skládá z 500 až 1000 různých bakteriálních kultur. Tyto bakterie s námi žijí v symbióze a vytvářejí imunitní systém střevní sliznice. Střevní mikroflóra se však během našeho života mění. V důsledku nezdravého životního stylu, špatné stravy, užívání antibiotik, přijímání konzervačních látek apod. dochází k narušení rovnováhy v zastoupení zdraví prospěšných a škodlivých bakterií. Zdraví neprospívající bakterie se v narušeném střevním prostředí lépe množí a produkují jedovaté látky, které se posléze skrze střevní sliznici dostávají do celého krevního oběhu.

Pokud tento stav přetrvává týdny či měsíce, začíná se postupně poškozovat střevní sliznice a stěny střeva. Narušení střevní sliznice vede k vyšší prostupnosti střev a následně k překyselení a znečištění organismu. Začínají se vytvářet malá zánětlivá ložiska, která mohou dospět až k chronickým zánětům organismu.

Příčinou všech onemocnění je zánět

„Je známo a vědecky dokázáno, že právě zánětlivá ložiska a chronické záněty jsou původcem řady onemocnění jako jsou například alergie, migrény, astmata, chronické bolesti kloubů nebo revmata. Způsobují také tzv. Leaky Gut Syndrom – zvýšenou prostupnost střev, která může vést k nadváze a obezitě. Různá onemocnění střev mohou zapříčinit únavu, poruchy soustředění, stavy úzkosti či deprese.“ upozorňuje nutriční poradkyně Hana Lang.

Vyvážená strava, pitný režim a přírodní doplňkyAž 80 % našeho imunitního systému je spojeno s naším střevem. Každá desátá buňka ve střevech je tzv. lymfatická imunitní buňka. Ve chvíli, kdy jsou tyto buňky poničeny, začíná latentní slabost imunity. Sliznice střeva se pak není schopna ubránit proti původcům chorob, parazitům a plísním. Kromě toho nemohou být v dostatečném množství produkovány zbývající imunitní buňky organismu. Těmto potížím je možné předejít.

Ke správné funkci střeva přispívá zejména vyvážená strava a správný pitný režim. Doporučují se také produkty s obsahem vlákniny a aktivních mikroorganismů. Hana Lang radí: „V dnešní době existuje řada doplňků stravy, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Lidé by si měli všímat jejich složení a původu a vybírat si pouze stoprocentně přírodní prostředky, které neobsahují geneticky modifikované suroviny, pesticidy a jiné škodlivé látky jako lepek, umělé přísady, konzervační látky, aromata či barviva. Já svým klientům doporučuji například německé preparáty TISSO, které byly vytvořeny jako součást terapie buněčné symbiózy podle MUDr. Heinrichera Kremera. Obsahují pouze přírodní suroviny nejvyšší kvality, které jsou, díky šetrnému zpracování, zachovány ve své původní čisté podobě.“

Další články »

© 2014-2024, 21 RESTART - vitalita, energie a zdravý životní styl

Realizace: CCN plus s.r.o.