O vajíčkách koluje mnoho mýtů, dalo by se říci, že málokterá potravina je zároveň jak démonizována, tak i zatracována jako vajíčka – jak se na to díváme my v rámci 21 dní pro život?
Úzce vymezeně se zdůrazňuje aspekt obsahu cholesterolu (opět další démon a strašák dnešní doby) – ano, vajíčka, respektive žloutek obsahuje 200 mg cholesterolu. Co už se ale neprezentuje, je skutečnost, že žloutek obsahuje zároveň 1700 mg lecitinu, který jej rozpustí. Navíc má nemalé množství železa a jiných stopových prvků.
Vajíčka jsou nesmírně zdravá, obzvláště ale ta, která snášejí slepice s volným výběhem, protože obsahují životně důležitou formu draslíku K2. Ten je důležitý pro transport vápníku z měkkých tkání do kostí, je tedy významnou prevencí proti odvápňování kostí a zubů, osteoporóze, která postihuje hlavně ženy po menopauze.