Glykemický index může být velkou pomůckou při hubnutí. Ptáte se proč? Glykemický index totiž vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávícím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu.
Glykemický index (GI) je vyjádřen v číslech, která se pohybují od 0 do 100. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím vyšší má glykemický index. Glykemický index hodnoty 100 má například glukóza. Není ale jedinou potravinou s tak vysokým GI, podobných potravin je více.
Hodnota glykemického indexu
Hodnota glykemického indexu, kterého potravina dosáhne, je ovlivněna mnoha faktory:
- Množství sacharidů – o čím více sacharidů, tím vyšší glykemický index.
- Druh sacharidů – potraviny obsahující jednoduché cukry dosahují vyššího GI než potraviny se složitými cukry (tzv. polysacharidy).
- Jiné živiny a obsažené látky – množství vlákniny, obsah tuků, kyselin... Důležitou roli hraje také způsob úpravy potraviny nebo technické zpracování.
Vysoký glykemický index
Potravina s vysokým glykemickým indexem obsahuje sacharidy, které se po jídle velmi rychle rozpustí a dostanou do krevního oběhu. Brzy po jídle proto dostaneme znovu hlad či chuť na sladké. Máme tendenci se zajíst ještě něčím, nejlépe opět potravinou s vyšším glykemickým indexem.
Pozor:
Hodnotu glykemického indexu může zvýšit i nevhodná úprava potravin. Například smažené hranolky mají glykemický index 95, naopak brambory vařené ve slupce dosahují hodnoty GI pouze 65.
A pokud si k jídlu místo hranolek s GI 95, dáme například cizrnu, která má index 33, prokážeme tělu daleko lepší službu. Díky nižšímu GI budeme mnohem déle sytí a nebudeme mít tak brzy hlad.
Nízký glykemický index = univerzální recept na hubnutí?
Pouhé příjímání potravy s nízkým glykemickým indexem nezajistí hubnutí. Pro dlouhodobé a zdravé snížení váhy je nutné vzít v úvahu i jiné faktory. Například celozrnné pečivo nebo těstoviny mají nízký glykemický index, přesto se jedná o potraviny, které není doporučeno konzumovat, pokud chceme snižovat váhu.
Na druhou stranu, sledovat glykemický index u potravin se určitě vyplatí. Hodnota GI nám pomůže vybírat vhodnější potraviny a vyvarovat se dietním přešlapům.
Dělení potravin dle výšky glykemického indexu
Potraviny lze podle glykemického indexu rozdělit do tří skupin:
- Nízký GI – hodnoty 0 – 50: zelenina, ovoce, obilniny, luštěniny, houby, maso, vejce, tučné potraviny (máslo, margaríny).
- Střední GI – hodnoty 51 – 70: brambory, rýže natural, těstoviny, celozrnné pečivo, kravské mléko, slazené mléčné výrobky.
- Vysoký GI – hodnoty 71 – 100: bílá rýže, pečivo z vymleté pouky, med, sladkosti, alkohol.
Jak se orientovat?
Pro lepší přehled Vám přinášíme tabulku, která obsahuje velké množství potravin a hodnotu jejich GI. Hodnoty jsou orientační při objemu 100 g nebo 100 ml.
Potraviny v tabulce jsou barevně rozděleny podle výšky glykemického indexu:
- červěně jsou potraviny s vysokým GI
- modře jsou potraviny se středním GI
- zeleně jsou potraviny s nízkým GI
Potravina: | GI: |
Pivo | 110 |
Glukóza | 100 |
Fanta | 95 |
Hranolky smažené | 95 |
Brambory pečené v troubě | 90 |
Brambory vařené bez slupky | 87 |
Bramborová kaše instantní | 85 |
Coca Cola | 85 |
Med | 85 |
Popcorn bez cukru | 85 |
Preclíky | 85 |
Chipsy | 80 |
Corn Flakes průměr | 80 |
Croissant | 75 |
Kobliha | 75 |
Vafle | 75 |
Dýně | 73 |
Kaiserka | 73 |
Meloun červený | 71 |
Bramborová kaše | 70 |
Brambory šťouchané | 70 |
Cukr Sacharóza | 70 |
Chléb pšeničný bílý | 70 |
Ovesná kaše | 70 |
kukuřice | 70 |
Mouka bílá | 70 |
Nudle | 70 |
Meloun žlutý | 65 |
Zavařenina | 65 |
Banán | 65 |
Krupice | 65 |
Pomerančový džus průmyslový | 65 |
Acidofilní mléko | 65 |
Chléb celozrný | 64 |
Kuskus | 64 |
Mars tyčinka | 64 |
Červená řepa | 64 |
Houska na hamburger | 60 |
Mouka žitná | 60 |
Muffin | 60 |
Musli tyčinka | 60 |
Pizza průměr | 60 |
Zmrzlina | 60 |
BeBe sušenky Dobré ráno | 60 |
Rozinky | 60 |
Listové těsto | 59 |
Ananas | 59 |
Rýže bílá dlouhozrná | 58 |
Sušenky s vlákninou | 57 |
Rýže bílá | 56 |
Meruňky | 55 |
Sušenky máslové | 55 |
Sušenky slané | 55 |
Těstoviny vařené bílé | 55 |
Snickers tyčinka | 55 |
Vločky musli | 55 |
Káva s cukrem | 55 |
Rýže hnědá | 54 |
Pohanka | 54 |
Džem průměr | 55 |
Jahody | 50 |
Kiwi | 50 |
Mango | 50 |
Mouka z pohanky | 50 |
Rýžebasmati | 50 |
Sorbet | 50 |
Tortelini | 50 |
Batáty | 50 |
Musli vločky natural bez curku | 50 |
Čokoláda mléčná | 50 |
Jogurt slazený | 49 |
Hrách | 48 |
Koláče | 48 |
Zelené fazolky | 48 |
Sushi | 48 |
Chléb ovesný otruby | 47 |
Rýže parboiled | 47 |
Kompot průměr | 45 |
Kuřecí nugety | 45 |
Laktóza | 45 |
Vařený bulgur | 45 |
Polomáčené sušenky | 45 |
Jogurt nízkotučný ovocný | 45 |
Chléb žitný | 44 |
Polévka čočková | 42 |
Pomeranč | 42 |
Broskev | 40 |
Fazole červené | 40 |
Hroznové víno | 40 |
Pudink instantní | 40 |
Těstoviny celozrné | 40 |
Šťáva z čerstvého pomeranče | 40 |
Chléb černý | 39 |
Polévka rajčatová | 38 |
Hruška | 35 |
Mrkev syrová | 35 |
Pomeranč | 35 |
Jogurt Light | 35 |
Cizrna vařená | 30 |
Čočka hnědá | 30 |
Fazole bílé, zelené | 30 |
Mléko odtučněné | 30 |
Nutella | 30 |
Rybí prsty | 30 |
Jablko | 30 |
mléko polotučné | 29 |
Mléko sojové | 29 |
Čočka červená | 27 |
Párky | 27 |
Mléko plnotučné | 25 |
Ječmen | 25 |
Čočka zelená | 22 |
Čokoláda hořká (70%) | 22 |
Grapefruit | 22 |
Ořechy kešu | 22 |
Fruktóza | 20 |
Ořech burské | 20 |
Soja vařená | 20 |
Třešně | 20 |
Česnek | 20 |
Jogurt nízkotučný bílý | 20 |
Ořechy vlašské | 15 |
Brokolice | 10 |
Houby | 10 |
Paprika | 10 |
Rajče | 10 |
Salát hlávkový | 10 |
Zelenina kořenová | 10 |
Zelí | 10 |
Kořenová zelenina | 10 |
Cilube | 10 |